Tuesday, June 16, 2009

Kilsbergen Triathlon - tankar från arrangören

Kilsbergen Triathlon gick i söndags av stapeln för andra gången. Banan marknadsför vi som den tuffaste i Sverige och om det är sant vet jag inte säkert men de många höjdmeterna bäddar i alla fall för en rejäl utmaning.

Målet för oss arrangörer är såklart att deltagarna är nöjda och vi lyssnade på både ris och ros förra året och försökte den här gången lyfta oss ett par snäpp. Inte så att någon var direkt missnöjd förra året men det fanns en hel del att förbättra.

Plats
Största förändringen var tävlingsområdet. Detta blev ett rejält lyft för både oss och för de tävlande. I år höll vi till på stora badplatsen som i princip är som gjort för en triathlontävling då start, mål, växling är inom 50m. Detta var klockrent och vi tyckte själva att området faktiskt såg riktigt proffsigt ut jämfört med sist!

Bansträckning
Det blev en liten förändring på både cykel och löpning i år. Samma härliga backar men bättre väglag på cykelbanan. Nackdelen var att cyklingen på olympisk distans blev 44km eftersom det var svårt att få till en säker vändningspunkt på annan plats. Detta får vi utvärdera men spontant känner jag att det är OK så länge man skriver ut distansen. Löpningen blev också lite annorlunda och där blev det "bara" 800m för långt att springa. Likadant här, jag tror att man som tävlande tycker det är lugnt bara man vet hur långt det är. Vi mätte med GPS och skrev ut de exakta distanserna så att de tävlande visste om det.

Tidtagning
I år använde vi av oss av Sport Ident-systemet och det fungerade riktigt bra. De tävlande får ha med sig en liten pinne som de stämplar med tre gånger under loppet och jämfört med förra året då vi hade manuell tidtagning var detta perfekt! Dessutom fick vi ut resultatlistor omgående med sträcktider. För små och medelsmå tävlingar är detta system det klart bästa idag skulle jag tro. Rekommenderas! Viktigt att ha en funktionär som påminner deltagarna att stämpla bara.

Växlingsområdet
Tack vare eldsjälar i klubben byggdes det ihop riktiga cykelställ i år och de klarade första testet med betyget godkänt. Det var ett ställ som vippade och det får anses vara OK med tanke på hur mycket det blåste. Magnus som var byggansvarig har redan påbörjat att förbättra ställen och nästa år kommer de sitta som gjutna i backen :) För övrigt flöt det som jag såg det riktigt bra och vi kan på samma plats uppskattningsvis få plats med det dubbla antalet tävlande utan problem.

Vädret
Tyvärr hade vi även i år otur och då det varit kallt i flera veckor var vattentempen knappt 15 grader. Efter diskussion tog vi beslutet att byta ut simningen mot löpning i motionsklassen och att ha våtdräktskrav på den långa distansen. De som ville fick utan extra avgift uppgradera till lång distans eller byta till kort om de å andra sidan saknade våtdräkt. I efterhand känns det som rätt beslut även om några blev besvikna över utebliven simning. Men vissa blev nog glada också :) Vi slapp i alla fall regnet och vädret var helt OK hela dagen med vissa solglimtar till och med.

Starttid
Vi fortsatte med konceptet eftermiddagsstart och det är ju både för- och nackdelar. Fördel är ju att slippa gå upp i ottan, både som tävlande och för arrangören. Nackdel är att en HEL dag går åt. De som höll på längst var där från 8-20 ungefär och det sliter lite. Nästa år får vi överväga en tidigare start då det blir ganska långa tävlingstider på den här banan.

I dagarna ska vi ha en träff och utbyta tankar och synpunkter inför nästa års tävling. Vi siktar på att lyfta oss ett par snäpp ytterligare och kom gärna med kritik och beröm om du tänkte på något.

4 comments:

- said...

har ju aldrig tävlat innan men kört många andra lopp i löpning, skidor etc.

Lite större bojar! De va svåra att se.
Bra langare!! Visade tydligt vad som var vad.
Hade gärna haft en bit banan eller bar på väg ut på löpningen.
Kolla gärna med Sportlodge så att de har öppet efter målgång. Nu fick det bli kebab på Athena. Inte fel det heller iofs.

Micke said...

Större bojar, absolut! Det var en miss vi vet om och nästa år ska vi fixa gigantiska bojar!

Bra idé med lite tilltugg. Det är ju trots allt en ganska lång tävlingstid för de flesta.

Lodgen stängde trots att vi påtalade att det förmodligen är efter målgång suget är som störst. De tyckte de tjänade för lite pengar ... Hoppas kebaben smakade gott!

Unknown said...

Jag har varit med på ett antal tävlingar av olika slag men denna var min första lång triathlon. Jag kan säga att de funktionärerna i detta lopp var de allra bästa jag någonsin upplevt. De ver väldigt engagerade och visade klart hur man gör. Var och en var också duktig på att heja och detta var ett riktigt lift varje gång. De röda flaggorna som användes på cykelbiten var en riktig bra ide. När man åker fort är de mer synliga än en arm som pekar. Bojorna kunde visst ha varit större (eller borde jag kanske använt linser! )

Anonymous said...

För de som har en bit att åka är det bra med eftermiddagstävling. Tror färre är beredda att sova över, vilket kan behövas om den ligger tidigare.